Artrose van de knie of knieschijf (patella)

Artrose van de knie of knieschijf kunnen pijnklachten in de knie of knieschijf geven. Deze degeneratieve klachten kunnen de zogenaamde patellofemorale klachten geven. De fysiotherapeut in het centrum Thetra in Groningen kan u adviseren en begeleiden.

Een verkeerde belasting of een overbelasting van de knie kunnen tot een versnelde slijtage leiden. Als de knie beschadigt is kan een normale belasting al pijnklachten veroorzaken. Overbelasting van een gezonde knie zorgt ook voor pijnklachten. Er zijn een aantal factoren die een versnelde slijtage arthrose van de knie fysiotherapie groningenkunnen veroorzaken:

 • Het dragen van verkeerd schoeisel (bv hoge hakken) dit geeft een standsverandering in voet en knie
 • Een afwijkende stand van de benen (X of O benen) kan een onevenwichtige belasting van de knie geven
 • Overbelasting b.v. door veel traplopen of op de knieën werken
 • Verminderde spierkracht b.v. na een operatie
 • Overgewicht geeft een zwaardere belastingDe diagnose wordt gesteld naar aanlei­ding van uw klachten, deze kunnen uiteen lopen van startpijn tot pijn bij het staan en langdurig lopen. Met een röntgenfoto kan de mate van slijtage bepaald worden.Behandeling:
  In de meeste gevallen is een conservatieve (geen operatie) behandeling de eerste keus. Een “kunstknie” heeft een beperkte levensduur en elke operatie brengt een bepaald risico met zich mee. In veel gevallen is er ook een goed resultaat te bereiken door de juiste therapie, training en leefregels.
  De behandeling bestaat uit:
 • Pijnvermindering:
  Om dit te bereiken is een (tijdelijke) belastingverlaging belangrijk. Stoppen of reduceren van de sportbelasting / werkbelasting, in ernstige gevallen lopen met krukken en indien nodig de belasting langzaam verminderen door af te vallen.Veel lichte pijnvrije beweging is verder belangrijk. Dit kan bijvoorbeeld door fietsen/ hometrainer, bewegen in water, pendelbewegingen). De maatregelen worden per individu doorgesproken en bepaald. Ondersteunende therapie ter pijnvermindering in de eerste fase kunnen massagetechnieken, warmte en tractie zijn.
 • Kijk op de website van de thuisarts.nl voor uitgebreide informatie