Oncologische revalidatie bij kanker

Kanker en de noodzakelijke behandeling hiervoor heeft vaak grote gevolgen voor de gezondheid. Tijdens en nĂ¡ de behandeling van kanker kunnen klachten, zoals vermoeidheid, achteruitgang in uithoudingsvermogen leiden tot minder functioneren bij de algemene dagelijkse activiteiten. Oncologische revalidatie richt zich op de gevolgen die kanker of de behandelingen ervan die gevolg hebben op uw dagelijks leven.
Verschillende onderzoeken laten zien dat fysieke training tijdens en na de behandeling van kanker een positief effect heeft op bovengenoemde gezondheidsaspecten.

De verschillende klachten die kunnen ontstaan als gevolg van bestraling en chemokuren zijn oa.: mobiliteitsbeperking, vermoeidheid, verminderde spierkracht, achteruitgang van het uithoudingsvermogen, lymfoedeem en angst om weer te gaan bewegen/sporten.
Onze fysiotherapeut gespecialiseerd in oncologische revalidatie en oedeemtherapie is bij uitstek geschikt om u persoonlijk te begeleiden bij een of meerdere van bovengenoemde klachten.
De therapie kan meestal al gestart worden tijdens de behandeling van de kanker.
Het doel van het revalidatieprogramma is verminderen van uw pijn en verbetering van uw conditie. Door regelmatig te bewegen blijft u beter in conditie en heeft u minder last van vermoeidheid.

Revalidatie tijdens de behandeling
Thetra biedt een op maat gemaakt individueel oefenprogramma onder begeleiding van een fysiotherapeut met specifieke kennis van oncologische revalidatie.
De duur van het programma is afhankelijk van uw behandeling in het ziekenhuis en uw einddoel.
Het oefenprogramma kan al tijdens of na de behandelingen van kanker worden gestart. Het doel van de revalidatie is conditieverbetering en krachttoename. Een ander doel is het (her)vinden van plezier in bewegen en vertrouwen krijgen in het eigen lichaam. Hierbij wordt er specifiek rekening gehouden met uw individuele mogelijkheden.

Intakegesprek en testen
Tijdens dit uitgebreide gesprek bespreekt de fysiotherapeut met u wat uw klachten, wensen en mogelijkheden zijn.
Indien nodig worden er een aantal aanvullende testen gedaan om uw uitgangsniveau voor de training te kunnen bepalen. Met alle gegevens maakt ze voor u een passend revalidatieprogramma, afgestemd op uw niveau en klachten.
In dit gesprek overlegt de fysiotherapeut ook met u of oedeemtherapie voor u een zinvolle aanvullende behandeling is.

Vergoeding van de zorgverzekeraar
Vaak vergoedt de zorgverzekeraar de kosten helemaal of gedeeltelijk. Heeft u een aanvullende zorgverzekering waarin fysiotherapie is opgenomen, dan zal de training deels/geheel vergoed worden. U kunt uw fysiotherapeut vragen voor meer informatie.