Fysiotherapie bij Lage Rugklachten

Lage rugklachten

Fysiotherapie bij lage rugklachten: lage rugpijn is een van de meest voorkomende klachten naast nek/schouderklachten. De pijn gaat mogelijk gepaard met uitstralingspijn in één of beide bilstreken en in de achterkant van bil en benen (nervus ischiadicus) of uitstraling naar de zijkant van het been. Daarnaast zijn de meest geuitte symptomen bij lage rugklachten: spanningen, stijfheid, bewegingsverlies en vermoeidheid. De rugpijn kan u problemen geven bij het liggen en zitten of juist bij het gebruik van uw rug zoals bij het bukken en tillen. Zo zijn lage rugklachten de grootste oorzaak van ziekteverzuim. Een minderheid van de rugklachten zijn het gevolg van aangeboren afwijkingen of structurele factoren (artrose, hernia, radiculair syndroom, spondylolyse ect.). De meeste rugpijnen zijn echter aspecifiek en hebben een functionele oorzaak.

Lage rugpijn wordt beschreven als pijn in de onderrug (laaglumbale regio), de overgang tussen rug en heiligbeen (lumbosacrale regio), en de overgang tussen heiligbeen en heupbeen (sacro-iliacale regio). De oorzaken moeten ruimer worden gezocht dan ter hoogte van de lage rug.

Rugklachten zijn op verschillende manieren in te delen. Een indeling is: rugklachten door een duidelijke medische aantoonbare afwijking, zoals een hernia, slijtage of een wervelbreuk of aspecifieke rugklachten.

Aspecifieke rugklachten De aspecifieke rugklachten vormen meer dan 85% van al de rugklachten. Aspecifiek wil zeggen dat er geen specifieke oorzaak of medische afwijking gevonden wordt. Dat betekent dat de structuur van de wervels goed is, maar dat de wervel niet langer functioneert (lees: beweegt) zoals het hoort. Dit functieverlies kan worden veroorzaakt door meerdere factoren. Foto’s zullen soms afwijkingen laten zien, maar dat wil vaak niet zeggen dat deze ook de klachten kunnen verklaren.

De aspecifieke rugklachten kunnen ontstaan door overbelasting waarbij spieren, aanhechtingen van spieren, het gewricht tussen bekken en wervelkolom (sacro-iliacale of SI-gewricht), de wervelgewrichten (facetgewrichten), of de ligamenten een onbalans hebben. Een drietal factoren een grote rol kunnen spelen:

 1. Lichamelijke overbelasting: te zwaar werk of het werken in een ongelukkige houding. Voor de meeste mensen is deze vorm van overbelasting goed herkenbaar en verklaart dat hun klachten.
 2. Relatief lichamelijke overbelasting door verminderde belastbaarheid: bij pijn of door inactiviteit (weinig sporten en beweging) neemt de conditie en de spierkracht af, waardoor de dagelijks activiteiten al te zwaar kunnen worden. De verslechtering van de conditie van m.n. rug- en rompspieren zorgen voor nog een verminderde belastbaarheid van de rug. Vaak gaan mensen als gevolg van de pijn nog minder doen waardoor hun conditie nog verder verslechtert en ze in een vicieuze cirkel terecht komen. Deze vorm van overbelasting is al veel minder herkenbaar, de klachten kunnen dan ook niet goed verklaard worden.
 3. Psychische en emotionele overbelasting: Ook deze overbelasting kan (mede)aanleiding zijn tot het ontstaan van rugklachten. Door de psychische of emotionele spanning ontstaat er onbewust een verhoogde spierspanning waardoor overbelasting ontstaat. Vaak blijft ook tijdens de slaap de spierspanning te hoog en treedt er geen herstel op. Deze vorm van overbelasting is voor mensen helemaal niet meer herkenbaar, zij kunnen hun klachten dan ook niet duiden.

Acute rugklachten De meest bekende vorm van acute rugklachten is de spit of acute lumbago. Hierbij gaat het om pijn die ineens in de onderrug schiet, vaak zonder enige aanleiding en soms na lange tijd in een (ongemakkelijke) houding te hebben gestaan of gezeten.

Degeneratieve veranderingen van de wervelkolom Verouderingsverschijnselen (degeneratieve veranderingen of “slijtage”) zijn een normaal verschijnsel dat bij iedereen in meerdere of mindere mate optreedt. De degeneratie begint vaak met een uitdrogen van de tussenwervelschijf. Deze wordt hierdoor minder elastisch en verliest aan volume en dus aan hoogte. De slijtage verschijnselen kunnen zichtbaar gemaakt worden op röntgenfoto’s en MRI, al is het belangrijk er nu al op te wijzen dat zichtbare slijtage niet gepaard hoeft te gaan met klachten.

Behandeling van lage rugklachten Fysiotherapie bij rugklachten bestaat allereerst uit het achterhalen van de oorzaak van uw rugklacht. Vaak is eerst verbetering van de stand, houding en beweging van de wervels van uw rug nodig. Fysiotherapie Thetra is gespecialiseerd om uw rug middels corestability training te verbeteren in functie, spierkracht, mobiliteit en conditie. Vaak wordt de behandeling gecombineerd met behandelingen orthomanuele geneeskunde om de “blokkaden” op te heffen en zo normale beweeglijkheid tussen de wervels te herstellen. Deze combinatie van therapieen heeft een goed effect bij complexe rugklachten.

Tevens zal de behandelaar informatie en advies geven tijdens de behandeling hoe u op een adequate wijze met de klachten kan omgaan. Daar heeft u op termijn het meeste aan. Kortom het is van belang om:

 • uw kennis en inzicht te vergroten
 • uw activiteiten weer verder uit te bouwen
 • uw lichamelijke functies en spierkracht/conditie te verbeteren (oefentherapie/manuele geneeskunde)

De fysiotherapeut is vooral uw persoonlijke coach die helpt bij het herstel van uw klachten en bij het oppakken van uw dagelijkse activiteiten. U wordt zo begeleid dat u bij eventuele nieuwe rugklachten zelf weet wat u het beste kunt doen. Welke bewegingen wel goed gaan, wat u beter kunt vermijden, kortom, u leert te leven met uw rug.

Wat kunt u met uw rugpijn verwachten van Thetra Fysiotherapie Groningen

 • vaststellen van de oorzaak van uw klacht
 • bespreken van de oplossing van uw klachten
 • behandeling, begeleiding, training, voorlichting en advisering
 • evaluatie en bijstelling, afsluiting bij wederzijdse tevredenheid
 • advisering over voorkomen van herhaling en/of verergering van uw klacht