Bursitis (slijmbeursontsteking) van de heup

Een bursitis wordt meestal veroorzaakt door overbelasting van de slijmbeurs. Bij de heup zitten meerdere slijmbeurzen, bijvoorbeeld in de lies, maar ook aan de zijkant (de buitenkant) van de heup. De slijmbeurs is een heel nuttige barrière (kussentje) tussen bot, huid, pees en spier.

Oorzaken: Overbelasting in de vorm van lopen, traplopen. Slijmbeursontsteking in de heup is een hardloopblessure die regelmatig voorkomt bij hardlopers. Overbelasting door stand van de heupen en bouw van het bekken: Bij vrouwen van middelbare leeftijd komt deze klacht vaker voor; vrouwen hebben over het algemeen een breder bekken. Hierdoor ontstaat er meer druk ter hoogte van de slijmbeurs. Personen bij wie de heupen wat naar binnen gedraaid zijn belasten de slijmbeurs meer dan bij personen die dit niet hebben. Overbelasting aan één zijde door beenlengteverschil geeft soms op langere termijn een bursitis. Een val op de heup kan slijmbeurs ontsteking geven. Bij arthrose komt slijmbeursontsteking relatief gezien vaker voor. De pijn van arthrose is gelocaliseerd in de lies, de pijn van slijmbeursontsteking in de heup zit aan de laterale zijde van het bovenbeen. Deze twee soorten pijn aan het heupgewricht zijn goed van elkaar te onderscheiden.

Klachten: Ontsteking van de slijmbeurs geeft pijn aan de buitenzijde van de heup, op de plaats waar de slijmbeurs zich bevindt. De pijn kan uitstralen naar de zijkant van het been richting de knie. Op de pijnlijke zijde liggen is nauwelijks mogelijk. Ook kunnen er tekenen zijn passend bij een ontsteking. Denk aan roodheid, zwelling, warmte.

Behandeling: Als de oorzaak wegvalt, verdwijnen de klachten meestal vanzelf . Pijnstillers zijn vaak voldoende in de beginfase. Fysiotherapie kan helpen wanneer de oorzaak is: het beperkt bewegen van aangrenzende gewrichten zoals het bekkengewricht of het heupgewricht. Bij beenlengteverschil als oorzaak kan een hakverhoging de oplossing zijn. Bij blijvende klachten kunnen één of meerdere cortisoninjecties uitkomst bieden.

Wat kunt u met uw heupklachten verwachten van Thetra Fysiotherapie Groningen:

  • zorgvuldige anamnese van de klacht
  • deskundig onderzoek, testen en diagnose van uw klacht
  • behandeling, begeleiding, training, voorlichting en advisering
  • evaluatie en bijstelling, afsluiting bij wederzijdse tevredenheid
  • advisering over voorkomen van herhaling en/of verergering van uw klacht