artrose van de knie

Artrose van de knie of knieschijf

Artrose van de knie of knieschijf kunnen pijnklachten in de knie of knieschijf geven. Ook wel slijtage van de knie, deze degeneratieve klachten kunnen de zogenaamde patellofemorale klachten geven. De fysiotherapeut in het centrum Thetra in Groningen kan u adviseren en begeleiden.

Een verkeerde belasting of een overbelasting van de knie kunnen tot een versnelde slijtage leiden. Als de knie beschadigt is kan een normale belasting al pijnklachten veroorzaken. Overbelasting van een gezonde knie zorgt ook voor pijnklachten.

Er zijn een aantal factoren die een versnelde slijtage kunnen veroorzaken:

  • Het dragen van verkeerd schoeisel (bv hoge hakken) dit geeft een standsverandering in voet en knie
  • Een afwijkende stand van de benen (X of O benen) kan een onevenwichtige belasting van de knie geven
  • Overbelasting b.v. door veel traplopen of op de knieën werken
  • Verminderde spierkracht b.v. na een operatie
  • Overgewicht geeft een zwaardere belasting op de knieën

De diagnose wordt gesteld naar aanleiding van uw klachten, deze kunnen uiteen lopen van startpijn tot pijn bij het staan en langdurig lopen. Met een röntgenfoto kan de mate van slijtage bepaald worden.

Behandeling:
In de meeste gevallen is een conservatieve (geen operatie) behandeling de eerste keus. Een "kunstknie" heeft een beperkte levensduur en elke operatie brengt een bepaald risico met zich mee. In veel gevallen is er ook een goed resultaat te bereiken door de juiste therapie, training en leefregels.

De behandeling bestaat uit:
Voordat een van onze fysiotherapeuten u kan behandelen, zal hij of zij vragen stellen over uw gezondheid en uw persoonlijke situatie en lichamelijk onderzoek doen om na te gaan wat uw klachten zijn. Met deze gegevens zal de fysiotherapeut samen met u bepalen waaraan u tijdens de fysiotherapeutische behandeling zal werken. Dit zijn de zogenaamde behandeldoelen. Bij elk behandeldoel zal, in overleg met u, een passende behandelmethode worden gekozen. Wij hebben verschillende behandelmethoden ter beschikking. De belangrijkste behandelmethoden bij artrose van knie zijn oefentherapie en voorlichting en advisering.

Oefentherapie / revalidatie
U begint meestal met individuele oefentherapie die zich vooral richt op het versterken van de spieren en het verbeteren van het uithoudingsvermogen. Verder heeft oefentherapie tot doel de beweeglijkheid van uw gewrichten te verbeteren en het lopen te vergemakkelijken. Ook bepaalde dagelijkse activiteiten die voor u lastig zijn, zullen in het oefenprogramma aan bod komen. Onze fysiotherapeuten hebben voor deze oefeningen verschillende oefenmaterialen en toestellen ter beschikking, zoals een bal, gewichtjes en een hometrainer enz. Naast het oefenen onder begeleiding krijgt u meestal ook huiswerkoefeningen mee. Dit zijn de oefeningen die u zelf thuis, dagelijks of enkele keren per week, uitvoert.
Ook leert u om uw houding en bewegingen verder te verbeteren zodat dat u er in uw dagelijks leven profijt van heeft.

Voorlichting en advisering
De fysiotherapeut kan u informatie geven over knieartrose. Onderwerpen die hierbij aan de orde kunnen komen zijn bijvoorbeeld: Hoe kan ik de belasting van mijn gewrichten verminderen? Wat kan ik zelf doen tegen pijn en stijfheid? Welke sport of andere beweegactiviteit is voor mij het meest geschikt?

Na de behandeling
Zodra de behandeldoelen zijn gehaald, zal de fysiotherapeut de behandeling afsluiten. Dit gebeurt pas wanneer u in staat bent de oefeningen zelfstandig uit te voeren en de adviezen in de praktijk kunt brengen. Om het behaalde behandeleffect op de lange termijn te blijven behouden is het van belang om te blijven oefenen en bewegen. De fysiotherapeut kan u helpen om, nadat de behandeling is afgesloten, door te stromen naar een van de vele bewegingsactiviteiten of sportactiviteiten, fitness.

Operatie
Bij ernstige artrose kan het gewricht vervangen worden door een kunstknie. Als een operatie nodig is, kan onze fysiotherapeut u zowel vóór als na de operatie ondersteunen. U traint bij voorkeur voorafgaand aan de operatie om met een goede conditie de operatie in te gaan. Gebleken is dat u daardoor sneller herstelt na de operatie. Tevens krijgt u informatie over wat u direct na de operatie wel en niet mag doen en hoe u het geopereerde gewricht zo snel mogelijk weer goed kunt gebruiken. Ook leert onze fysiotherapeut u goed gebruik te maken van bijvoorbeeld een kruk of een stok bij het lopen. Na de operatie zal onze fysiotherapeut zich houden aan het oefenprotocol van het desbetreffende ziekenhuis waar u geopereerd bent.