heup artrose Groningen

Heupklachten Thetra in Groningen

Heupklachten: Het heupgewricht is een kogelgewricht, dat wil zeggen dat het ene gewrichtsvlak de vorm heeft van een kogel (kop) en het andere vlak de vorm van een kom. De kop van het heupgewricht wordt gevormd door het uiteinde van het dijbeen. De kom van het heupgewricht
bevindt zich in het bekken. Het heupgewricht ligt diep in de lies.
De heup kan de klachten projecteren in de lage rug, lies en langs het bovenbeen tot in de knie. Ook kan lage rug problematiek uitstralende klachten geven in de heup.

De voornaamste oorzaak van heupklachten zijn:

Artrose ( gewrichtsslijtage)
Het kraakbeen van het heupgewricht kan worden aangetast door slijtage, dit noemen we artrose.

Heupklachten:
Artrose in de heup is te herkennen aan pijn. Een recidiverende pijn die steeds toeneemt bij het belasten. Het resultaat is dat mensen vaak de lichaamshouding gaat aanpassen, wat juist niet wordt geadviseerd.
De pijn is zeurend van karakter en wordt in de regel in de lies aangegeven en kan naar het bovenbeen, soms tot in de knie uitstralen. Er is vaak startpijn bij het opstaan( stijfheid) , moeite met lopen, traplopen en bukken.
Een tweede belangrijke klacht is stijfheid van de heup zoals bv. de ochtendstijfheid.

Behandeling:
Artrose is niet te genezen, u kunt alleen maatregelen nemen die de pijn verminderen. Denk hierbij aan het nemen van pijnstillers, middels oefeningen het gewricht zo soepel mogelijk houden, het verliezen van (over)gewicht zodat de heup minder wordt belast. Indien het heupgewricht ernstig is versleten kan een kunstheup uitkomst bieden.
Onze fysiotherapeut kan u ondersteunen ter verbetering van beweeglijkheid, vermindering van pijn of versterking van spieren. Advisering in welke mate en hoe de heup het beste belast kan worden bij werk, sport of hobby.
Wij als centrum houden ons aan de richtlijn t.a.v. heupartrose.
Door het testen van bepaalde heupbewegingen kan artrose worden vastgesteld, eventueel in combinatie met röntgenfoto's

Nieuwe heup
Als fysiotherapie op een gegeven moment niet meer afdoende is en er toch besloten wordt om het heupgewricht te vervangen. Voor de operatie is het zinvol optimaal getraind de operatie in te gaan zodat na de operatie de revalidatie evt. verkort kan worden.
Fysiotherapie na de operatie (revalidatie training) is belangrijk om de souplesse en kracht weer op het oude pijl terug te krijgen, waarbij ook het beperkt bewegen van ook de aangrenzende gewrichten zoals het bekkengewricht of het heupgewricht wordt meegenomen. Bij beenlengteverschil als oorzaak kan een hakverhoging de oplossing zijn.

Wat kunt u met uw heupklachten verwachten van Thetra Fysiotherapie Groningen:

  • zorgvuldige anamnese van de klacht
  • deskundig onderzoek (indien nodig met echodiagnostiek), testen en diagnose van uw klacht
  • behandeling, begeleiding, training, voorlichting en advisering
  • evaluatie en bijstelling, afsluiting bij wederzijdse tevredenheid
  • advisering over voorkomen van herhaling en/of verergering van uw klacht