meniscusklachten fysiotherapie Groningen

Fysiotherapie bij meniscusklachten

Fysiotherapie bij meniscusletsel van de knie. Het gewrichtsvlak van het kniegewricht (tussen het bovenbeen en onderbeen) wordt bedekt met twee halvemaanvormige vezelig kraakbeen structuren: de binnenmeniscus (= mediale meniscus) en de buitenmeniscus (=laterale meniscus) De menisci zijn de schokdempers van het been, die de kracht tussen het scheenbeen en het bovenbeen grotendeels opvangen. Daarnaast hebben ze een belangrijke functie in het stabiliseren van het kniegewricht.
Letsel van de menisci kunnen acuut ontstaan na een trauma, of degeneratief van aard zijn, door overbelasting en versneld slijtage geven.

De meeste acute letsels aan de meniscus ontstaan als het lichaam draait en de voet geblokkeerd wordt. Vroeger werd dit ook wel de voetbalknie genoemd. Er ontstaan dan te grote “verkeerde” krachten op de meniscus waardoor deze kan scheuren. Bij een gescheurde meniscus zijn de klachten afhankelijk van de grootte en van de plaats van de scheur.

Veel voorkomende klachten zijn:

  • Pijn bij staan in of bij de gewrichtsspleten van de knie
  • mobiliteitsbeperking
  • Zwelling door gewrichtsvocht (hydrops) of bloed (haemarthros)
  • Slotklachten
  • Spontaan door de knieën zakken tijdens het lopen

Behandeling meniscusklachten
Bij gedeeltelijke scheuren in de meniscus, die weinig klachten opleveren, kan meestal volstaan worden met een fysiotherapeutische conservatieve behandeling gedurende 6-8 weken. De therapie zal voornamelijk bestaan uit stabiliserende, mobiliserende maar daarnaast ook met name spierversterkende oefentherapie.

Belangrijk bij knieklachten is de functie van de spiergroepen van het boven- en onderbeen op kracht, coördinatie en souplesse goed te beoordelen en te trainen. Thetra Fysiotherapie heeft protocollen en testen ontwikkeld om specifiek deze kwaliteiten goed in kaart te brengen.

Om bij twijfel een duidelijke diagnose te kunnen stellen kan een kijkoperatie (arthroscopie) of MRI geïndiceerd zijn. Ook bij onvoldoende resultaat na fysiotherapie behandeling kan dit de aangewezen weg zijn. Mocht een kijkoperatie noodzakelijk zijn dan nemen wij uiteraard contact op met uw huisarts of orthopeed.
De gouden regel ook hier bij is in vele gevallen: hoe fitter vóór de operatie: hoe fitter na de operatie, met minder kans op complicaties. Een optimale spiertraining en een zo optimaal mogelijke conditie zal zeker in uw voordeel werken na de operatie. Ook hier kunnen wij u prima in begeleiden