nekklachten fysiotherapie Thetra

Fysiotherapie bij nekklachten in Groningen

Nekklachten zijn naast lage rug klachten een van de meest voorkomende klachten binnen fysiotherapie van de wervelkolom. De klachten kunnen zich op verschillende manieren uiten: nekpijn of stijve nek, een zeurende brandende pijn aan de schedelrand, hoofdpijn, duizeligheid, pijnlijk stug gevoel tussen de schouderbladen, zere schouders of tintelingen, een doof of pijnlijk gevoel in de armen. Soms is de klacht zo erg dat de beweging van de nek beperkt wordt en dan vaak als pijnlijk wordt ervaren. Dit kan in rust zijn of bij het bewegen van de nek, zoals omhoog kijken, omkijken of naar beneden kijken. Nekklachten zijn meestal niet een op zichzelf staande klacht. Vaak spelen klachten in de bovenrug, schouderbladen, schoudergewrichten ook een rol. Tezamen geven ze aanleiding tot een complex klachtenpatroon.

nekartrose ThetraOorzaken nekklachten
Nekklachten kunnen verschillende oorzaken hebben: geleidelijke oorzaken en acute oorzaken. Veelal speelt een combinatie van onderstaande oorzaken een belangrijke rol bij het ontstaan van pijnlijk nek/schouderklachten, hoofdpijn of bovenrugklachten.

Geleidelijke ontstane oorzaken:

 • Eenzijdige langdurige houding, met weinig beweging, bv. beeldschermwerkzaamheden, autorijden
 • Langdurige verkeerde of zware belasting zoals zwaar tillen
 • Langdurige dezelfde bewegingen uitvoeren tijdens werkzaamheden
 • Slechte (ergonomische) houding tijdens werkzaamheden
 • Degeneratieve afwijkingen dwz. slijtage of te wel artrose van de nekwervel gewrichten
 • Spanningsklachten, werkdruk, stress en/of vermoeidheid

Acuut ontstane oorzaken:

 • Een heftige plotselinge beweging van de nek (verkeersongeluk)
 • Een verkramping van de nekspieren door langdurige houding of plotseling verkeerde beweging

Bewegingsstoornissen van de nekwervels
Nekklachten kunnen mede ontstaan door blokkeringen van de nekwervels, dat wil zeggen dat de nekwervels onderling niet goed bewegen (blokkeren). Vaak gaat een blokkering van de nekwervels gepaard met een verhoogde spierspanning in de nek/schouderregio. Deze verhoogde spierspanning of verkramping kan zich ook uitbreiden tussen de schouderbladen. Duizeligheidklachten (draaisensatie) zijn vaak ook terug te relateren naar nekwervel blokkades. Vaak is hier dan sprake van een bewegingsstoornis van de hogere nekwervels.

Onderzoek en behandeling nekklachten
Na een intake en een lichamelijk onderzoek krijgen we inzicht in de oorzaak van uw klacht. Bij nekklachten is het essentieel om de uw nek, maar ook de schouders, bovenrug en schouderbladen zorgvuldig te onderzoeken. Als we de gehele nek en schoudergordel hebben beoordeeld op o.a. mobiliteit, spierkracht en functie kunnen we een goede diagnose stellen. Met een juiste diagnose, waarbij ook gekeken wordt naar het achterliggende probleem, (reden van de klacht) zullen we een behandelplan aan u voorleggen. Indien er sprake is van verlies van spierkracht en stabiliteit, dan kunnen wij u een fysiotherapeutische specifiek revalidatie/oefenprogramma (spierversterkende en mobiliserende oefentherapie) voor nekklachten aanbieden. Hierdoor wordt de nek minder belast door een betere ondersteuning van het musculaire apparaat.

nekklachten fysiotherapie ThetraIndien er sprake is van eenbewegingsbeperking in de nek- en of bovenrugwervels of ribbenwervels (blokkaden) dan is een behandeling door de MSK-arts tevens te adviseren. De combinatie van deze verschillende behandelingen (het opheffen van de bewegingsbeperking door de MSK-arts en de fysiotherapeutische oefentherapie werkt veelal versnellend in het herstelproces en geeft het optimale resultaat. Tevens kunnen we u adviezen geven wat u zelf kunt doen om uw klachten te verminderen, zoals ergonomische adviezen, werkplekinstellingen, thuisoefeningen ect. Op deze wijze kunnen wij u maatwerk aanbieden t.a.v. uw nekklachten.

Wat kunt u met uw nekpijn verwachten van Thetra Fysiotherapie Groningen:

 • vaststellen van uw bewegingsmogelijkheden en de oorzaak van uw klachten
 • bespreken van het behandelplan
 • behandeling, begeleiding, training, voorlichting en advisering
 • evaluatie en bijstelling, afsluiting
 • bij wederzijdse tevredenheid advisering over voorkomen van herhaling en/of verergering van uw klacht