slijmbeursonsteking groningen fysiotherapie

Fysiotherapie bij slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking ofwel bursitis wordt meestal veroorzaakt door overbelasting van de slijmbeurs. Bij de heup zitten meerdere slijmbeurzen, bijvoorbeeld in de lies, maar ook aan de zijkant (de buitenkant) van de heup. De slijmbeurs is een heel nuttige barrière (kussentje) tussen bot, huid, pees en spier. ook bij de schouder zijn er meerdere slijmbeurzen die overbelast kunnen zijn.bursitis heup Thetra

Acute slijmbeursontsteking:
Door een ongeval (b.v. op de schouder, elleboog of heup vallen) of door een eenmalige fikse overbelasting van de slijmbeurs (bijvoorbeeld ineens ongetraind 10 km. hardlopen of een weekend lang plafonds witten), kan de slijmbeurs acuut ontsteken.

Chronische slijmbeursontsteking:
De oorzaken van het ontstaan van een chronische ontsteking (niet bacterieel) zijn eigenlijk altijd een langdurige lichte overbelasting van de slijmbeurs, door veelvuldige en/of verhoogde druk en/of schuifkrachten op de slijmbeurs. Dit kan bijvoorbeeld door eenzijdige belastingen gedurende uw werk of in uw sport. In veel gevallen ontstaat er langzaam een verkeerde spierspanningbalans, waardoor de druk op de slijmbeurs groter is geworden.

Klachten:
Ontsteking van de slijmbeurs geeft pijn aan b.v. de buitenzijde van de heup, op de plaats waar de slijmbeurs zich bevindt. De pijn kan uitstralen naar de zijkant van het been richting de knie. Op de pijnlijke zijde liggen is nauwelijks mogelijk. Ook kunnen er tekenen zijn passend bij een ontsteking. Denk aan roodheid, zwelling, warmte.

Symptomen:
De symptomen zijn eigenlijk altijd pijn in het gebied van de slijmbeurs, eventueel met uitstraling in omliggend gebied, die afhankelijk is van de mate waarin de slijmbeurs belast wordt. Zo zal bij een chronische slijmbeursontsteking in de schouder pijn optreden bij het voor en/of zijwaarts heffen van de arm, gevoeld aan de buitenzijde van de bovenarm. Soms is er enige zwelling zichtbaar. Een goede diagnose is essentieel, bij Thetra gebruiken we echodiagnostiek om u goed te kunnen behandelen en begeleiden

Therapie en training:
In de eerste fase van enige weken is het van belang om de slijmbeurs rust te gunnen. Hierbij worden bewegingen/belastingen voorkomen die de slijmbeurs sterk belasten. Zo zullen in die fase bij de schouder, bewegingen boven de macht voorkomen dienen te worden. In die fase is het wel belangrijk om veel kleine bewegingen, zonder pijn te maken. Deze kleine veelvuldige pijnloze bewegingen zijn behulpzaam bij herstel en voorkomen dat het gewricht stijver wordt. U bouwt de duur van deze kleine bewegingen langzaam op.

Als de slijmbeurs extra belast wordt door een niet goede houding en/of een niet goed bewegingsverloop, dan zal er specifiek getraind kunnen worden om dit te verbeteren, waardoor de slijmbeurs ontlast wordt. In veel gevallen zal daarnaast gekeken worden of er spieren gerekt kunnen worden die ruimte geven aan de slijmbeurs en anderzijds of er andere spieren versterkt kunnen worden die ook ruimte geven aan de slijmbeurs.

Indien de pijn sterk op de voorgrond staat, kan het zinvol zijn om de slijmbeurs te injecteren met pijnstillende en/of ontstekingsremmende vloeistof. In de tweede fase van de training is het van belang om de slijmbeurs zelf weer belastbaar te maken door de belasting op de slijmbeurs in de tijd langzaam te vergroten. Dit kan het beste met een opbouw die samen met onze fysiotherapeut bepaald wordt.

Wat kunt u met uw heupklachten verwachten van Thetra Fysiotherapie Groningen: