medical-taping-Groningen

Medical taping en hooikoorts bij Thetra in Groningen

Medical taping in de fysiotherapie.
Het uitgangspunt van medical tapen in de fysiotherapie is, dat bewegen, met de daarbij behorende spieractiviteit, essentieel is voor de gezondheid of om te herstellen van een trauma of aandoening. Naar aanleiding hiervan werd een elastische tape ontwikkeld die spieren en gewrichten in hun functie kan ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Dit in tegenstelling tot de sport tape, traditioneel tapen en bandages.

In het Medical Taping Concept maakt de elasticiteit van tape het mogelijk dat weefsels worden ondersteund in hun functie, terwijl de bewegingsvrijheid behouden blijft. De gebruikte tape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. De tape heeft een soort liftende werking op de opperhuid. Er ontstaat zo meer ruimte in het gebied van de subcutis, waar allerlei receptoren, bloed- en lymfevaatjes liggen. Hierdoor ontstaat een betere doorbloeding, waardoor afvalstoffen beter en sneller worden afgevoerd.
Ook wordt de druk op de sensoren minder waardoor pijn sterk verminderd of verdwijnt.
De medical tape heeft antiallergische, ventilerende en huidvriendelijke eigenschappen en kan dus minstens 24 uur tot 48 uur gedragen worden.

Met verschillende tape technieken kan Medical Taping gebruikt worden om:

  • de spierfunctie te verbeteren door spanningsregulatie
  • Slechte doorbloeding of vertraagde lymfafvoer te verbeteren
  • pijnklachten te verminderen
  • de gewrichtsfunctie te ondersteunen door:
  • - stimuleren van proprioceptie
  • - correcties van de bewegingsrichting
  • - vergroten van de stabiliteit
  • het zenuwstelsel te beïnvloeden door middel van manipulatie van reflexpunten ( neuro-reflectoire beïnvloeding)
  • segmentale beïnvloeding zoals bij hooikoorts en copd

Contraindicaties:

  • overgevoeligheid voor medical tape.

Specialisatie en combinatiebehandelingen
Bijna al onze fysiotherapeuten van Thetra hebben de specialisatie medical taping gedaan en kunnen de tapetechniek en behandelingen van b.v. medische trainingstherapie, specifieke revalidatie en shockwavetherapie combineren.

Medical taping en hooikoorts:
Bij aanvang van het hooikoortsseizoen, kan medical taping een effectieve behandeling van hooikoortsklachten zijn. Deze specifieke tapetechniek wordt 1 tot maximaal 3 keer aangebracht op de rug en geeft een segmentale stimulatie.

Heeft u elke lente weer last van een loopneus, niezen, een verstopte neus, branderige- of traanogen? Ben u vermoeid of heeft u koorts? Het medical taping concept heeft een toepassing om deze klachten te verminderen of zelfs te voorkomen. Deze toepassing bestaat uit het aanleggen van een tape in het longsegment - segmentale relatie van de huid met de bronchiën, longen en plurae - op de rug.
De combinatie van de elasticiteit van de tape en het bewegen van de rug zorgt ervoor dat het longsegment 24 uur per dag beïnvloed wordt, waardoor het afweermechanisme wat in werking wordt gezet minder heftig gaat reageren op stuifmeel van bomen, grassen en planten.